Historie van Pegasus

Onze studievereniging is opgestart in het jaar 2001. Door de loop van de tijd heeft de vereniging veel veranderingen meegemaakt.

Pegasus is geboren in Almere. In eerste instantie was het enkel een breed gamma propodeusejaar, de Propodesue Gedrag en Samenleving (PGS). Deze propodeuse ontstond in het kader van een samenwerkingsproject tussen de UvA, HvA en gemeente Almere. Daar, ver van de grote Amsterdamse stad vandaan, werd studievereniging PGS opgericht, inderdaad: PeGaSus! Hier danken wij dan ook ons naam en ons logo aan. Uiteindelijk werd de propedeuse een bachelor, PGS werd BGS en verhuisde naar Amsterdam waar het de naam Algemene Sociale Wetenschappen kreeg. In 2020 is dit vervolgens veranderd naar de naam die wij kennen, Interdisciplinaire sociale wetenschap. Over de jaren heen is de naam van de vereniging Pegasus echter hetzelfde gebleven.

Jonge student lid van de Pegasus studievereniging aan het werk op haar laptop.

Algemene info

Wij zijn ook te vinden in de studiegids

Zoals gebruikelijk is bij studieverenigingen, is ook Pegasus verbonden aan een studie.  Pegasus is trots dat het zich de enige echte vereniging van Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW) aan de Universiteit van Amsterdam mag noemen. Leden leren onze vereniging dan ook vaak via de studie kennen. 

ISW is een studie waarbij je met een interdisciplinaire blik naar maatschappelijke vraagstukken leert kijken. Je doet dit door in het eerste jaar vakken te volgen van de kerndisciplines antropologie, sociale geografie en planologie, psychologie, politicologie, en sociologie. Daarnaast ontwikkel  je academische vaardigheden en leer je welke onderzoeksmethoden er allemaal bestaan binnen de sociaalwetenschappelijke wereld. In het tweede jaar ligt de focus vooral op het zelf toepassen en combineren van disciplines om tot een interdisciplinair perspectief te komen. Verder ga je vaker zelfstandig of in groepsverband aan de slag in de vrije keuze ruimte. Het derde en laatste jaar van de studie staat in het teken van transdisciplinariteit. Dit houdt in dat je gaat kijken hoe je de opgedane kennis in de praktijk kan toepassen. Dit kan zowel op wetenschappelijk wijze als bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.

Meer info over de studie is te vinden op de website van de UvA zelf, zie hier.

 
Scroll naar boven