Mentale gezondheid & Veiligheid

Bij Pegasus vinden we het belangrijk dat iedereen zich op hun gemak voelt. Daarom hebben we een lijst opgesteld met personen of instanties waar leden heen kunnen gaan wanneer ze zorgen hebben over hun studie of mentale gezondheid.

Het Confidentieel Contactpersoon Team (CCT)

Het Confidentieel Contactpersoon Team is speciaal opgericht binnen Pegasus voor meerdere zaken. Het is er voor als je ergens over wil praten, maar ook als er iets ernstigs is gebeurd. Je kan anoniem een melding maken van een gebeurtenis, een afspraak maken specifiek met een van de leden van het team, en je bent ook altijd welkom als je gewoon tegen iemand wil praten of wilt uithuilen. Er is een beleidsplan opgesteld, waarin de algemene gedragsregels van Pegasus staan beschreven. Ook staat hier uitgebreider in wat het CCT allemaal doet en wat het voor jou kan betekenen. Het beleidsplan is hier te vinden.

Binnen Studievereniging Pegasus worden er twee leden aangewezen als Interne Confidentiële Contactpersonen (ICCP’s). Daarnaast wordt er iemand van buiten de vereniging gevraagd om Extern Confidentieel Contactpersoon te worden (ECCP), voor als je gevoelige zaken met iemand van buiten Pegasus wil delen. Ook is er een Algemeen Condifentieel Contactpersoon (ACCP). Dit is een lid van de vereniging die niet in het bestuur zit. De twee ICCP’s, de ECCP en de ACCP vormen samen het CCT. Dit jaar zijn uit het bestuur Annette van der Kruijf en Annika Burgmeijer de ICCP’s. De ECCP is Storm Brinhuis en de ACCP is Rosa Rijnierse.

Wil je een anonieme melding maken? Vul dan dit formulier in. Verder zijn wij te bereiken via onze mail (cct@studieverenigingpegasus.nl, geef aan met wie je een eventuele afspraak zou willen) en je mag ons natuurlijk ook altijd aanschieten, voor wat voor zaken dan ook. Je kan gewoon met ons praten maar ook een officiële (niet anonieme) melding maken.

De vertrouwelijkheid en de gevoeligheid van de informatie wordt te alle tijden gewaarborgd.

Hou er rekening mee dat wij geen specialisten zijn. Het CCT is niet specifiek opgeleid, en kan daarom ook niet functioneren als professionele hulp. Wanneer een zaak dusdanig ernstig is ben je nog altijd welkom om het team aan te spreken, de kans bestaat echter dat je wordt doorverwezen naar een professional.

Studieadviseurs

De studieadviseurs bieden hulp aan mensen die met hun studie in de knoop zitten. Voor ISW-studenten betekent dat dat ze kunnen helpen met het geven van belangrijke informatie over de studie en concreet advies over het al dan niet volgen van bepaalde vakken. Ook kunnen ze met je een planning maken van vakken die je kunt of moet doen, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de student.

Je kunt een afspraak maken via dit contactformulier. Voor vragen kun je ze bereiken via studieadviseur-isw@uva.nl

 

Studentenpsychologen UvA

Mochten je problemen ernstiger van aard zijn, dan zou je kunnen overwegen om naar de studentenpsychologen van de UvA te gaan. Voor mensen met de volgende mentale belemmeringen bieden ze hulp aan.

Wanneer je studieproblemen hebt, zoals:

  • Gebrek aan motivatie en concentratie, uitstelgedrag, stress, angst (faalangst, tentamenangst, schrijfangst, angst voor presentaties).
  • Wanneer je persoonlijke problemen hebt die het studeren in de weg staan, zoals:
  • Somberheid, piekeren, gezinsproblemen, moeite met het leggen of onderhouden van contacten, onzekerheid, een negatief zelfbeeld.
  • Wanneer je studieproblemen hebt door AD(H)D of autisme
  • Heb je door AD(H)D of autisme studeerproblemen of wil je ze voorkomen, dan kun je gebruik maken van de extra studiebegeleiding die de UvA en HvA bieden. Hier is meer te lezen over studeren met AD(H)D, hier over ASS.

Ze bieden voornamelijk workshops, groepen en trainingen aan. Dit is hun huidige aanbod. Alles is geheel gratis.

Mocht je toch liever eerst een persoonlijke afspraak maken, dan kan dat hier.

Voor vragen zijn ze te bereiken via studentenpsychologen@uva.nl

Meer informatie over de studentenpsychologen is hier te vinden.

 

Advieswinkel

De Advieswinkel is een initiatief van vrijwilligers die de drempel van psychische hulp voor studenten wil verlagen. Hun team bestaat uit getrainde psychologiestudenten. Ze bieden tot 5 afspraken volledig vrijblijvend aan en zijn gevestigd in CREA. Voor de volgende zaken bieden ze hulp aan:

  • Zorgen over je studieschuld
  • Zorgen over de toekomst
  • Omgaan met stress
  • Omgaan met druk vanuit je omgeving
  • Gevoelens van eenzaamheid
  • Relatieproblemen
  • Problemen met plannen

Een afspraak kun je hier maken.

Meer informatie over de Advieswinkel is hier te vinden.

 

All Ears

All Ears is een initiatief van UvA psychologie studenten voor alle UvA studenten. Je kan All Ears bellen wanneer je iemand nodig hebt die naar je luistert. Het kan gaan over een probleem met een huisgenoot, over een vreemde droom of wanneer je problemen hebt met plannen, maar je kan ook gewoon een leuk verhaal vertellen. Er staat vrijwilligers klaar om naar je te luisteren! Je kunt ze bellen via onderstaande knop of op +31(0) 208 088 538

 

Mochten je problemen ernstiger zijn dan degenen waarvoor bovenstaande personen of instanties hulp voor aanbieden, dan adviseren wij om een afspraak te maken met je huisarts.

Scroll naar boven